fbpx

6 razloga da vaša kompanija počne da koristi VPDC

Ako ste dugo u biznisu, verovatno znate kako izgledaju sopstveni centri za čuvanje podataka u firmama. U jedan ili više serverskih rek ormara (server racks) se smeštaju komponente IT opreme kao što su serveri, diskovi, habovi i mrežni svičevi (network switch). Oni bolji rekovi imaju i ugrađen sistem za hlađenje, a u većim firmama postoji i generator koji u slučaju nestanka struje obezbeđuje nesmetanu dostupnost podataka. Samo neke od mana ovih tradicionalnih modela su visoka cena opreme i njenog održavanja, veliki utrošak električne energije, potreba za zapošljavanjem internog IT tima koji je zadužen za održavanje, pitanje bezbednosti podataka, itd.

Na sreću, sa razvojem tehnologije su se pojavila znatno modernija i jeftinija rešenja.


Šta je virtualni privatni data centar (VPDC)?

Revolucija u čuvanju podataka se desila kada je razvijeno takozvano računarstvo u oblacima, odnosno cloud computing – sistem skladištenja i preuzimanja podataka sa oblaka. U cloud platforme spadaju svi oni poznati servisi koje već koristite i koji vam omogućavaju da čuvate podatke van svog računara i telefona – Google Drive, Microsoft OneDrive, iCloud… Najveća prednost cloud-a je u tome što vi kao korisnik ne morate da trošite novac na sopstvenu hardversku i softversku infrastrukturu, već sve podatke držite kod provajdera na cloud-u i uzimate ih po potrebi.

Isto tako funkcionišu i poslovna cloud rešenja. Data King Cloud omogućava vašoj kompaniji da već danas dobijete potpuno spreman i funkcionalan privatni data centar. To znači da će se svi vaši podaci nalaziti na najsavremenijoj infrastrukturi u Orion telekom data centru smeštenom u Srbiji, koji je izgrađen u skladu sa najvišim standardima i kreiran tako da odgovori na zahteve čak i najvećih kompanija. Vi ćete tim podacima moći da pristupite kad god želite, odakle god želite i to bez ikakvih kapitalnih finansijskih ulaganja u infrastrukturu.

Već smo rekli da su poslovna cloud rešenja napravila revoluciju kada je u pitanju čuvanje podataka, a sada ćemo detaljno objasniti i koji su konkretni benefiti za vas kao poslovnog korisnika!


Koje su prednosti korišćenja VPDC?

  1. Štedi i novac i vreme. Prvi i najveći benefit korišćenja VPDC-a u poslovne svrhe je to što vam štedi novac. Finansijska ulaganja za izgradnju vlastitog data centra su veoma visoka i mnoge kompanije ne mogu da ih priušte. Nasuprot tome, kada koristite VPDC, vi prelazite na novi model – onaj u kome plaćate samo operativne troškove za korišćenje resursa Data King Cloud infrastrukture na mesečnom nivou. Uz to, za razliku od posedovanja sopstvenog data centra, u ovom VPDC modelu je provajder zadužen za fizičko održavanje data centra i njegove infrastrukture, što je za vas još jedna briga manje. I na kraju, imate i uštedu vremena, jer potrebne resurse možete zakupiti već danas
  2. Imate pristup sa bilo koje lokacije. Kada su vaši kompanijski podaci smešteni na cloud-u, to znači da možete da im pristupite gde god da se nalazite. Ovo je naročito značajno za kompanije koje imaju više poslovnih objekata koji su međusobno udaljeni, nekad čak i u drugim gradovima ili državama. Kad imate jedinstveni, centralizovani cloud data centar, svi podaci su lako dostupni i ažuriraju se u realnom vremenu. Dostupnost sa različitih lokacija se pokazala veoma značajnom u periodu pandemije kada je veliki broj zaposlenih dobio mogućnost rada od kuće.
  3. Možete da proširujete resurse po potrebi. Sve kompanije koje koriste VPDC imaju mogućnost da veoma brzo i lako povećaju ili smanje resurse, što garantuje visoku efikasnost u radu i značajnu uštedu operativnih troškova. To znači da, ukoliko vaša kompanija brzo raste ili širite svoje poslovanje na različite lokacije, nećete morati da ulažete novac u kupovinu novih rekova i sopstvene infrastrukture, već ćete jednostavno moći da proširite vaše VPDC resurse za onoliko koliko vam je potrebno.
  4. Smanjujete rizik od gubitka podataka usled ljudske greške ili nepredviđene katastrofe. Kada koristite VPDC resurse, na raspolaganju su vam i dodatne pogodnosti kao što su Disaster Recovery i backup podataka. Disaster Recovery je nekada bio privilegija bogatih – samo su organizacije sa najdubljim džepom mogle da priušte opremu, vreme i stručnjake koji su neophodni za izgradnju sveobuhvatnog DR plana. Zahvaljujući tehnologiji kao što je cloud, danas je ova mogućnost dostupna kako velikim enterprise korisnicima tako i manjim korisnicima koji nemaju sopstveni IT. Osnovni cilj DR usluge je da u slučaju nepredviđenih okolnosti vaša kompanija bude u mogućnosti da povrati podatke, pokrene aplikacije i povrati infrastrukturu. Backup vas štiti od nepovratnog gubitka podataka i dužeg prekida u radu vaših aplikacija, a može vam uštedeti ogromne količine novca u slučaju katastrofalnog kvara vašeg servera, hakerskog napada ili drugih nepredviđenih događaja u kojima bi inače izgubili podatke bez kojih ne možete nastaviti poslovanje.
  5. Podaci su vam uvek dostupni. Jedno od čestih pitanja koje dobijamo od klijenata je da li su podaci na cloud-u uvek dostupni. Odgovor je naravno DA, zato što Data King kao provajder garantuje vrhunsku raspoloživost kroz SLA 99.99%. SLA je najjednostavnije rečeno metrika koja prikazuje nivo usluge koju zaista dobijate u realnosti.
  6. Možete da računate na lokalnu stručnu podršku. Na kraju, ukoliko se odlučite za Data King VPDC, uvek možete da se oslonite na naše sertifikovane inženjere i to po modelu 24/7/365 (u zavisnosti od paketa održavanja koji izbarete).

Kao što vidite, angažovanje resursa na VPDC ima višestruke prednosti i to je razlog zašto već godinama sve više kompanija bira ovaj model zakupa infrastrukture za čuvanje podataka. Sve što vam je potrebno za prelazak na VPDC je stabilna internet konekcija, a mi vam preporučujemo neki od Orion biznis paketa sa optičkim internetom.

Ukoliko želite da saznate više o tome šta je virtualni privatni data centar, da pogledate Data King Cloud pakete i cenovnik, kliknite ovde.